Tio snabba tips för flyttpackningen

Ska du flytta? Det är inte ovanligt att man kontaktar diverse flyttfirmor för att få en offert på själva transporten av bohaget, men att man sköter själva packningen själv. Att sköta packningen själv kan ge en viss trygghet, och dessutom vara bekvämt eftersom man vet var allting finns när det sedan är dags att packa upp det. För en smidig packning kommer här 10 snabba tips:

Tio snabba tips

 

  1. Skaffa bra flyttkartonger. Flyttkartonger säljs på en rad olika kedjor och större livsmedelsbutiker. Det är dock bättre att undvika dessa, och istället använda lådor som är av samma kvalitet som de lådor som flyttfirmor använder sig av.
  2. Var inte rädd för att stapla. Hyfsat jämnt packade flyttlådor kan staplas fyra gånger på varandra eller mer, om det behövs.
  3. Packa inte för tungt. Flyttfirmor rekommenderar att man inte packar för tungt. Ska du till exempel packa enbart böcker, bör du inte fylla mer än halva lådan. Resten av utrymmet kan tillägnas lite lättare saker, så som kuddar, bollar eller kläder till exempel.
  4. Har du flera mattor som ska flyttas med? I sådana fall kan de läggas på varandra, och därefter rullas ihop. Rullen kan sedan bindas med tejp, eller ett snöre.
  5. Tavlor och speglar. Tavlor och speglar bör skyddas med bubbelplast, alternativt wellpapp. Använd sunt förnuft – flera, mindre och lättare tavlor kan packas tillsammans (med bubbelplast mellan varje) innan det tejpas ihop till ett paket. Stora (och kanske mer värdefulla) tavlor bör packas i ett paket för sig.
  6. Hemelektroniken kräver en del förberedelser, och kan vara lite tidskrävande om man har många produkter. Produkten i sig, till exempel en Tv, bör ha fått samtliga kablar utdragna och nedpackade i en låda. Tv:n i sig bör vara lämpligt emballerad för att skyddas ordentligt under transporten. Om sladdarna inte går att ta loss bör de rullas ihop för att sedan tejpas fast på till exempel Tv:n eller den pryl de nu hör till. Glöm inte att märka kablarna eller på annat sätt hålla reda på vilka kablar som hör till vilken produkt.
  7. Skåp och byråer. Det är viktigt att dessa möbler är tömda innan de bärs. Flyttfirmor som ska handskas med detta bör inte chockas av att något till exempel ramlar ut. Byråer med lådor som kan dras ut av gravitationen under flytt, bör få dessa lådor bortplockade innan transporten påbörjas. Ett alternativ kan vara att tejpa dem, men de flesta flyttfirmor ser gärna att de bärs var för sig.
  8. Överblivna möbler. En del flyttfirmor drar sig inte för att köra överblivna möbler till välgörenhet, om du vill skänka dem. Det kan också vara bra att fråga på förhand om den flyttfirma du planerar att anlita kan slänga grovsopor.
  9. Förvaring. Låt inte lådorna ligga ute på balkongen. Kartong drar snabbt åt sig fukt och förstörs. Förvara dem torrt och någorlunda svalt.
  10. Börja i god tid. En flytt är i princip alltid stressig. Om du börjar i god tid kan du unna dig att ta pauser med jämna mellanrum.