Vad eftersöker arbetsgivarna hos sina rörläggare?

Den som har erfarenhet som rörläggare, och som är behörig, har goda möjligheter att hitta jobb idag. Exakt vad en arbetsgivare eftersöker i en anställd varierar naturligtvis, men vi har tittat på aktuella jobbannonser för att se ett mönster i vad företagen efterfrågar. Här samlar vi intrycken.

Första annonsen

Först jobbannonsen vi tittar på är för ett ”trevligt företag inom fastighetsbranschen”. Det som eftersök är en utbildad VVS-montör/rörläggare som har certifikat och minst tre års praktisk erfarenhet inom yrket. Således söker de en erfaren rörläggare – någon som har etablerat sig på arbetsmarknaden.

Som de flesta andra arbetsgivare vill de att deras blivande rörläggare ska inneha ett B-körkort. Den som vill slå sig fram i konkurrensen bland andra jobbsökande får det mycket svårt om man inte har tagit körkort än.

Vidare vill de ha någon med en känsla för form och kvalitet, och någon som är bra på att skapa och bibehålla kundrelationer.

Andra annonsen

Det andra företaget som söker en rörläggare presenterar sig som en aktör som bidrar till ett hållbart samhälle genom att bland annat hantera dagvatten och leverera friskt dricksvatten. Företaget är relativt stort, med 350 anställda, och söker nu alltså förstärkning.

Den här arbetsgivaren söker någon som vill ”växa med dem” och bidra till att utveckla bolagets verksamhet. I annonsen går det att läsa att de blivande kollegorna är glada, engagerade och skickliga. Vidare letar de efter någon som tycker om att arbeta med händer och kropp.

Vad gäller kvalifikationer står B-körkort högst upp. Som nämnt ovan är det här något som i princip alla aktörer eftersöker. De skriver dessutom att det är meriterande om den sökande även innehar C- eller BE-körkort. Vidare letar de efter medarbetare som kan dela deras värdeord, som är miljö, kvalitet, engagemang och lyhördhet.

De skriver också att de helst söker någon som är utbildad rörläggare eller anläggningsarbetare eller som tillskansat sig likvärdiga kunskaper på annat vis. Vidare säger de att det är positivt om den sökande har ett par års erfarenhet inom yrket, men att det viktigaste är ett engagemang och en vilja att jobba som rörläggare.

De prioriterar egenskaper som samarbetsförmåga och en förmåga att utvecklas. De önskar också att den sökande ska ha en god servicekänsla eftersom mycket kundkontakt kommer att ske i arbetet. Ett ”stort plus i kanten” är erfarenhet som svetsare av plast. Man ska också klara en säkerhetsprövning.