Bygg ett trädäck utan att vara snickare

Den här artikeln är för dig som bor i hus, eller lägenhet med trädgård som har en stenlagd altan och hellre vill ha ett snyggt trädäck. För att fixa detta behöver man inte vara snickare men det är bra om man är rätt så händig och kan hantera hammare och spik samt tumstock!

Att lägga ett trädäck över en sten-altan är rätt så enkelt, det finns tre vanliga tekniker för att utföra arbetet. Den första tekniken är den vi känner som ett klassiskt altanbygge.

Här börjar vi med att sätta upp reglar utefter däcket. Reglarna går i regel oftast längs med husväggen. Det är viktigt att reglarna ligger på samma höjd och är raka. För detta används med fördel kilar och vattenpass hos snickarenimalmö.se. Har man ingen aning hur detta skulle gå till är det nog bäst att kontakta en snickare eller någon annan händig för att få hjälp med bygget. Ofta är inte det steniga underlaget helt jämt så det krävs noggrann mätning för varje regel. Är reglarna ojämna blir altanen inte bra.

En annan teknik är att skaffa en altan som läggs i moduler. Man får då färdigskruvade altandelar som man lägger på reglarna. Fördelen med dessa är att man slipper synliga skruvar och att de tar kortare tid att lägga än enskilda brädor. Många tycker även att modulerna är snyggare eftersom utseende är lite mer speciellt.

Den sista tekniken är bäst för ett sommarhus eller fritidshus, den här altanen kan man nämligen fälla upp när den inte används. Perfekt om man bara är i huset under en viss säsong och inte vill att väder och vind skall slita på altanen i onödan.

En sådan här hopfällbar altan finns i byggsats och den kan vara ganska knepig att konstruera på egen hand. Är man inte snickare är det rekommenderat att se vilka byggsatser som finns att välja mellan. Det som är positivt med denna typ av altan är att den håller mycket längre än vanligt och är byggd av bra och billiga snickare malmö. Om man kommer ihåg att fälla upp den när den inte används. Då menar jag inte att den skall fällas upp varje kväll, utan snarare under vintertid eftersom det är den årstid som sliter mest på virket och även den årstid då en altan används minst. Alltså är det helt onödigt att låta altanen ligga och slitas av minusgrader och snö.

Det var mina tips för fina trädäck som piffar upp din trädgård! Lycka till!