Olika grenar av måleri

Är man tänker på målare och måleri kommer det oftast upp bilder av rollers och spackel, relativt enformiga och tråkiga arbeten som skall utföras. Man undrar kanske varför någon skulle välja att bli målare frivilligt? Det känns ju som världens tråkigaste uppgift när man utför den själv i sitt vardagsrum. Spackla, slipa, maskera lister och tak, måla, måla igen och sedan ta bort maskeringen.

Det stämmer att måla om ett rum sällan är jätteroligt med målarenstockholm.nu, åtminstone inte med fel tankesätt. För vissa målare kan även denna uppgift vara stimulerande eftersom de har hittat ett annat sätt att tänka på sådana jobb.

Måleri-SM är något som sporrar många målare till att tycka om även de mest enformiga uppgifter eftersom det innebär att de kan öva inför en gren i tävlingen. Får de en enformig uppgift såsom en enkel ommålning av ett vardagsrum ser de detta som en utmaning. De kan sätta ett mål för hur snabbt arbetet skall bli färdigt, utan att tumma på kvaliteten såklart.

När man ser på en uppgift från en annan synvinkel kan det göra att den känns mycket roligare, att pressa sig själv till att göra något snabbare och fortfarande vara noggrann kan göra att man glömmer bort tiden vilket gör att en arbetsdag kan flyga förbi. Samtidigt som man får bättre resultat och känner sig gladare.

Beroende på vilken sorts målare man anlitar en tapetserare pris kan de ha olika sorters mentalitet, hittar man en målerifirma där många av målarna tävlar i SM och i andra måleritävlingar kan man anta att har ett bra tankesätt angående måleri och sällan är uttråkade på jobbet. Sådana människor är ofta inspirerande att vara runt och det kan vara en anledning till att välja en sådan firma för sin ommålning.

Det kan vara värt några hundralappar extra att bli inspirerad av sina hantverkare samtidigt som de utför arbete åt en, eller hur?

Jens är en målare på 24 år som målat sedan han var 18 och gick ut gymnasiet, han tycker att SM i måleri är det bästa som hänt branschen.

”Det gör att jag blir taggad på att gå till jobbet varje dag, att ständigt förbättras och det gör att jag har gott humör. Jag gillar mitt jobb och jag älskar att tävla. Jag vill inte skryta men jag har faktiskt kommit ganska högt i rankingen för bra målare stockholm på de senaste tävlingarna och i år hoppas jag på att ta hem guldet. Samtidigt som jag tränar inför SM jobbar jag och tjänar massa extra pengar. Det känns som en dröm ibland och jag är jätteglad i mitt jobb.”

Det är ingen underdrift att branschtävlingar kan vara något som räddar upp arbetsmoralen i bransch, det är inte alla firmor som medverkar men de som gör det ser en stor ökning i produktivitet. Många får en ny mening i sitt arbete när de vet att de kommer få visa upp sina färdigheter i japan inför andra som är i branschen. Det är också något som gör att man kan förhandla om högre lön, få fler kunder och respekt i sin bransch.

Arbetar man i en bransch där det inte finns några tävlingar och känner sig inspirerad av detta kanske man skall se om det finns möjlighet att starta SM i sin bransch?