Orsaker till att göra en mögelbesiktning

Mögel kan orsaka stora problem både för ens bostad och personliga hälsa. Därför är det viktigt att då och då göra mögelbesiktningar för se om bostaden har problem.

Upptäck mögel – gör en besiktning

Att upptäcka mögel kan vara lättare sagt än gjort, och det får man oftast lära sig den svåra vägen. Det kan kännas uppenbart när man ser en bild på mögel eller får lukten beskriven för sig. Det är få som skulle missa mögel rakt framför ögonen på en, men det är också problemet.

Även om mögel ibland växer inne i bostaden kan det vara svårt att upptäcka allt på egen hand. Bland annat beroende på vilka rum de växer i. Det är sällan – även om det händer – som mögel växer inne i ett vardagsrum, precis intill TV:n där man ofta tittar. Inte heller är det vanligt att det skapas inne i ens sovrum.

Däremot finns det vissa rum som alltid ligger i riskzonen när det kommer till en snabb och kraftig utveckling av mögel. Två av rummen är de vanligaste när det gäller typiska rum i en vanlig bostad. Det är dels badrummet, och även köket. Ha koll på de här rummen extra noggrant, och inte minst ha koll på lukten och att hitta mögel vid hussvamp. Det beror på att mögel ibland är svårt att upptäcka med blotta ögat, framför allt då det växer på lite dolda ställen. Men känner du en frän lukt i badrummet och misstänker att ett läckage har skett bör du kontakta någon för en mögelbesiktning.

Ta hans om din hälsa – håll möglet borta

Det finns troligtvis få saker som är så viktiga som ens hälsa, och ens familj också. Att ha mögel i huset för länge kan vara ett stort hälsoproblem, inte minst med tanke på att det kan skapa andningsproblem. Både på kort och lång sikt.

Därför ska man veta när det är dags för att besikta för mögel. Att göra det i samband med att man känner fräna lukter är en bra idé som redan nämnts. Men det finns också andra tillfällen. Säg att du gillar att investera i gamla hus för att renovera dem. Det är ett utmärkt sätt för att tjäna lite extra pengar, men det finns också uppenbara risker. Där är just mögel en av de största riskerna. Har huset varit obebott länge är det mycket sannolikt att det har pågått flera olika typer av vattenskador, som sedan leder till mögel. Om du därför köpt ett gammalt hus, märkt att det finns en vattenskada eller läckage eller känner fräna dofter bör du göra en mögelbesiktning, för säkerhetsskull.

Leave a Reply

Your email address will not be published.