Omställningen till eget företagande för webbutvecklare

Är du en anställd utvecklare som funderar på att starta en egen webbyrå? Du är inte ensam. Faktum är att marknaden är ganska konkurrensutsatt idag, och det gäller att man skapar ett bra varumärke och hittar sin nisch för att tydligt särskilja sig från konkurrenterna. Det inledande arbetet med att starta en webbyrå kommer givetvis att ta mycket tid. Att inte förglömma är omställningen det innebär att gå från att vara anställd av någon annan till att vara egenanställd.

Du disponerar din tid

Är man anställd av någon annan varierar det ganska kraftigt i hur mycket man kan disponera sin tid efter eget huvud. På vissa kontor är det helt okej att flexa, bestämma tider och jobba hemifrån ibland, så länge arbetsuppgifterna är utförda. På andra kontor har man en betydligt mer kontrollerande ledare, där man har väldigt lite att säga till om i hur uppgifterna ska genomföras, i vilken ordning och när de ska genomföras.

Driver du en egen webbyrå bestämmer du detta själv. Det betyder dock inte att dessa saker kan ignoreras av en webbyrå göteborg, om du vill att din verksamhet faktiskt gå bra. Allt kommer fortfarande behöva göras – men det är du själv som är ansvarig för att se till att de faktiskt utförs. Det här är något som lockar många, inte minst dem som jobbar på ett kontor med en ledning som flåsar en i nacken. Att vara egen är dock givetvis inte för alla – vissa tycker det är skönt att slippa det extra ansvaret det innebär att disponera sin tid själv.

Du kommer troligtvis att lägga mindre tid på utveckling

Som chef över en egen webbyrå kommer mindre tid att läggas på utveckling. Istället kommer du att behöva syssla med de mer entreprenöriella delarna av verksamheten. Det här kan vara spännande – att ansvara för viktiga möten, att skaffa nya kunder och ta avgörande beslut i företagets utveckling. Det här är också något som lockar många till att ta klivet att bli egenföretagare. Att se verksamheten växa och investeringar löna sig är en belöning i sig.

Men det innebär också att du kommer att lägga ned mindre tid på det som är kärnverksamheten – att designa riktigt bra hemsidor. När du är anställd hos en webbyrå är det någon annan som ansvarar för att hitta uppdrag, skriva avtal, sköta ekonomin och göra affärsplaner. Det här kommer att falla på dig när du är egenföretagare.

Kommunikationen

Är du obekväm med att nätverka, ringa samtal och ge presentationer? Även om många understryker vikten av att vara duktig på detta, är det inget som bör hindra dig från att ta klivet till att bli egenföretagare. Faktum är att de allra flesta är mer eller mindre nervösa för dylika moment, och vissa är bättre på det än andra. Det man kan göra är helt enkelt att öva och bli bättre på det, även om man kanske aldrig direkt älskar att utföra dessa delar av jobbet. Många har lyckats väldigt väl utan att från början ha en naturlig talang för detta.