Vilken kunskap krävs för att jobba på en webbyrå?

När du träffar någon som säger att de jobbar på en webbyrå så kan det vara svårt att veta vad den personen faktiskt kan och arbetar med. Är det någon som programmerar hela dagarna, är det en designer, eller kanske en skribent? Här går vi igenom vilken kunskap som krävs för att jobba på en webbyrå och vilka de typiska yrkesrollerna är.

Stor eller liten byrå

Om man arbetar på en stor eller liten byrå så kommer kompetenserna och yrkesrollerna att variera en hel del. Små byråer som är nischade åt ett visst håll, till exempel webbutveckling, kanske bara ha programmerare anställda samt en person som sköter design på halvtid. En stor byrå kan ha allt från utvecklare till designers, strateger, projektledare och skribenter i sin organisation. Låt oss gå igenom några av de vanligaste kompetenserna och rollerna som finns på en lite större webbyrå.

Utvecklare

En utvecklare arbetar framför allt med ett antal programmeringsspråk. Om ett företag som webbyrå squib.se som vill ha en webbsida som exempelvis kan ha ett intranät för deras kunder eller medlemmar så ska det intranätet fungera efter vissa regler. De här reglerna sätter utvecklaren för hemstädning upp och ser till så att intranätet fungerar ihop med alla andra delar av webbsidan.

Webbdesigner

Ett intranät kan inte bara bestå av ett antal regler, det måste ha ett visuellt uttryck också och här kommer designern in. När man tänker på en webbyrå så är det ofta en webbdesigner man tänker på. Hemsidan ska ha en viss stil och ett färgspråk som passar verksamheten i övrigt och det är designerns roll att ordna de sakerna.

Kuriosa, sånt som designern inte behöver göra längre

För ett antal år sedan blev det trendigt med mobilanpassade webbsidor. Då jobbade många designers med att skapa en till webbplats åt företagen, den webbplatsen hade samma stil som den vanliga men var anpassade storleksmässigt för en mobiltelefon. Idag är det istället utvecklaren på en webbyrå som ser till så att företaget har en responsiv webbplats som matchar webbsidan med vad besökaren har för enhet.

Strateg

Om ett företag ska skapa en stor webbplats som ska ha många funktioner som passar ihop med varandra och vardera har ett givet syfte så går det inte att sätta sig och börja hårdkoda direkt. Det gäller att sätta upp en plan, vad vill företaget med sin webbplats, vem ska man prata med, varför, när och vad är målet? En plan för webbplatsen och en strategi kommer webbstrategen att hjälpa till med.